chess notation

Chess Notation

Share and you will unmask!
Quirky name, real passions
[ Sign up | Log in | Guest ] (beta)
lucasvervoort ♡ 4 ( +1 | -1 )
Praatschaak 6 De schrijfdraad :) voor nederlandstalig schaakkomentaar.
nestorix ♡ 18 ( +1 | -1 )
de borden board #501441 en board #501488

keiserpaul ♡ 90 ( +1 | -1 )
over board 501488 Vermits wit nu van de hiernavolgende lijn afgeweken is, zal ik voor de geinteresseerden even de kommentaar overtypen van IM Andrew Soltis over dit Gellergambiet : « 7.Nb1 has the aim of returning to action via d2 and c4 . But Black can make it hard by playing 7. .. Ba6 ! and now knight moves tend to make his life easier : 8.Nbd2, c3 ! 9.bxc3 Bxf1 10.Nxf1 Bxc3 11.Qc2 Qa5 12.Ng3 e6 13.0-0 Nbd7 14.Ne2 Bb4 ! 15.Ba3 c5 ! as in Nikolayesvky-Platonov,Soviet Championship 1971, or 8.Nfd2 Qd5 9.Qc2 e6 10.Nxc4 Be7 11.Nb2 0-0 12.Nc3 c5 (Gruenfeld-Tarrasch,Mahrisch-Ostrau,1923) with the usual equality Black achieves when he liberates his queenside pawns.
Better is 8.Qc2 tempting black into 8. .. b3 ? ! 9.Qd1 when both the advanced pawns are vulnerable. But black should not be that ambitious and asure himself of equality with 8. .. e6 9.Bxc4 Bxc4 10.Qxc4 Qd5 as in Stahlberg-Euwe, Stockholm 1937 which continues 11.Nbd2 Nbd7 12.Qe2 Ne4 ! stops the advance of the e-pawn- 13.Nxe4 Qxe4 14.0-0 Be7 15.Bd2 0-0 16.Rfc1 and now 16.. .. c5( (17.Qb5 Rfb8 ! 18.Qxd7 ? ? Rb7 trapping the Queen) «

lexherman ♡ 12 ( +1 | -1 )
e6 was toch echt de beste zet, we wilden jullie met ons advies alleen maar helpen hoor....nietwaar Porthas (-:
lexherman ♡ 3 ( +1 | -1 )
Porthos Porthas=Porthos natuurlijk
nestorix ♡ 4 ( +1 | -1 )
Aramis De zetten worden vandaag nog gefaxt.

P.
lucasvervoort ♡ 31 ( +1 | -1 )
Beste Lex Bewijs dan maar eens dat 11 ... c5 een minder goede zet is dan 11. ... e6. Volgens mij is trouwens niet 11. ... e6 maar 11. ... Da5! de beste zet.
Dat ik toch 11. ... c5 heb gekozen is enerzijds gebeurd omdat onze vriend Boon mij van de degelijkheid van die zet heeft weten te overtuigen en ik ben bijna zeker dat jullie daar dit jaar :) géén goed antwoord meer op vinden.
nestorix ♡ 17 ( +1 | -1 )
Beste Lucas Je hebt helemaal gelijk 11. ... Da5 was de beste.

Mag ik jullie zuiderburen een gezond en droog (ik hoop niet dat veel GK-belgen natte voeten hebben) 2003 toewensen.
lucasvervoort ♡ 43 ( +1 | -1 )
Bedankt Nestorix voor uw beste wensen aan ons en Paul voor de interessante commentaar van IM Soltis.
Misschien hadden we Na 11. ... Da5 of 11. ... e6 via verwisseling van zetten toch nog in één van 'zijn' varianten terecht kunnen komen, maar de kans werd klein en ik ben echt benieuwd wat 11. ... c5 ons te bieden heeft. Boon blaakt van het vertrouwen in die zet en wie ben ik om onze topspeler te blijven tegnspreken hé? Hopelijk gaat er meer kracht vanuit dan we op het eerste zicht zouden denken.
mormel12 ♡ 38 ( +1 | -1 )
hmm board #501488 heeft volgens mij verschillende mogelijkheden. gewoon rokeren is een optie, maar ook a5 ziet er niet onaardig uit. de pion op c5 nemen lijkt me geen goed idee.
ook toren naar a3 is niet geheel onmogelijk.
zoek de beste eruit, zou ik zeggen:)
nog andere opties?
groetjes.
lexherman ♡ 25 ( +1 | -1 )
Bedankt mormel voor je suggesties. We houden ze in ons achterhoofd bij de uiteindelijke keuze. Vooral die pion naar voren schuiven. We hebben dan wel weer de kans dat het een soort computerzet genoemd gaat worden, maar ala laat de Belgen maar zeggen wat ze willen he.
lucasvervoort ♡ 51 ( +1 | -1 )
Ach beste Lex, Dat is allemaal niet kwaadaardig bedoeld hoor.
Een beetje plagen weet je wel.
Ik heb trouwens heel wat last om een goed antwoord op a5 te vinden. Een zet die ik inderdaad helemaal niet verwacht had omdat op het eerste gezicht veld b5 zwak schijnt te worden na 12. La4 en eventueel Lb5 (maar dan kan het zwarte paard naar a7) bijvoorbeeld. Ik geef dus toe dat ik die mogelijkheid niet voldoende onderzocht heb. 'k Ben nu achter een (hopelijk) goed antwoord op zoek en zal dat wel vinden denk ik. Maar ik geef toe dat wit het lastig heeft. ;-)

Dus Belgen als jullie me kunnen helpen...
lexherman ♡ 20 ( +1 | -1 )
Ach beste Lucas Je kunt soms zo aardig overkomen dat ik je bijna zou gaan helpen om een goed antwoord te vinden.....snik..snik....maar weet je volgens mij is er geen antwoord mogelijk op deze geniale zet..
((-:
lucasvervoort ♡ 9 ( +1 | -1 )
Wadde ... ???? Stoeffer! Wacht maar af!
Jij vraagt om een 2 - 0 score in het voordeel van België meen ik te weten. :-))
lexherman ♡ 11 ( +1 | -1 )
Winnen??? Lucas welke Belgische grootmeester heb je daarvoor ingehuurd?? Grootmeester Kneppetje soms of Lambiek, Manneke Pis (((-:!!
keiserpaul ♡ 1 ( +1 | -1 )
op a5 zou ik k3 spelen .
lucasvervoort ♡ 9 ( +1 | -1 )
Grootmeester ??? Die ga ik daar niet voor nodig hebben denk ik :-))) en Fritz 7 of 8 ook niet!!! Okay... ???
lucasvervoort ♡ 3 ( +1 | -1 )
Inderdaad K3 is genoeg om die hollanders te verslaan :-)))
lexherman ♡ 36 ( +1 | -1 )
Roomser dan de Paus Je valt wel wat in herhaling Lucas, maar goed dat zal wel komen omdat jij ervan overtuigd bent dat in jouw team geen enkel proram gebruikt wordt,
De Belgen zijn wat dat betreft uiteraard volkomen rein en er zal geen zet zijn die beinvloed wordt door een program! Het zijn de slechte Hollanders die als ze winnen dit doen dankzij hun programma's.
lucasvervoort ♡ 120 ( +1 | -1 )
Atheïstischer dan de duivel. Allerbeste Lex, je begrijpt het weer niet zo best hé.
Van mij mag hier iedereen een programma gebruiken. Ik zit hier niet te moraliseren of zo hé...
Ook de belgen die mij helpen mogen dat en ik zelf mag dat ook maar doe dat alleen niet veel omdat ik het veel toffer vind voor mezelf om Grootmeesters en Programma's en wat weet ik nog allemaal zoveel mogelijk links te laten liggen. En af en toe een partij te winnen tegen die sterke programma's en die fantastische grootmeesters. Nu spelen we echter in team tegen mekaar en dat veranderd die zaken natuurlijk een beetje.
Je moet weten dat ik jullie écht NIETS kwalijk neem hoor. Ik lach mij hier en nu alleen maar een kriek! :-))) Die slechte hollanders en zo bestaan voor mij gewoon niet. Ik ben ook geen zwart-wit denkertje, maar schaken is ook een beetje (soms een beetje veel) psychologie nietwaar?

Ik zou eigenlijk beter terug een beetje gaan analyzeren (voor zover een slecht schaker als ik dat kan) ipv hier als een onozelaar te zitten chatten. Want als ik niet oppas verliezen we straks nog door tijdsoverschrijding en ik heb niet de indruk dat jullie mijn (slechte) humor altijd begrijpen.

Geen probleem jongens en meisjes, wat mij betreft loopt het wel los, en ik ga nu weer wat schaken.
En... ik zal proberen braaf te zijn!
;-)
lexherman ♡ 22 ( +1 | -1 )
Beter nog een Bolleke nemen Lucas...het is per slot oudejaarsavond. Even niet meer analyseren en elkaar een beetje om de kast jagen...ik wens iedereen een heel plesante avond met veel prik in wat voor vorm dan ook!
lucasvervoort ♡ 5 ( +1 | -1 )
Juist! Santé en laat ons 2002 in kameraadschap uitwuiven.
keiserpaul ♡ 12 ( +1 | -1 )
Hik Hik, zijn jullie - hik - nu nog altijd aan het schaken , ik ben - hik - al lang met iets anders bezig. Allee, schol ! (dat is een rotte vis, haha)
lucasvervoort ♡ 98 ( +1 | -1 )
Vrienden schaakfanaten Ik hoop dat jullie je roes nu hebben uitgeslapen hebben. Mijn Cognac is in ieder geval foetsie..... waar zou die naartoe zijn? :)

En wat zet 11. ... a5 op board #501488 betreft. Daar ga ik nu niet meer teveel over nadenken hoor. Als ik het taktisch ga aanpakken kom ik tempi of minstens één tempo te kort volgens mij. Zetten als 12. La4?! en 12. g4 zijn interessant maar dan gaat zwart oprukken met zijn pionnen op de damevleugel. Daarom denk ik er beter aan te doen om het positioneel aan te pakken met 12. a4. Daarmee is het oprukken van de a-pion gestopt en behouden we een beetje controle over b5. Ik verwacht wel dat zwart na deze zet het initiatief gaat willen nemen. Ik kijk na 12. a4 nog een paar varianten na, maar geloof niet dat zwart ons echt in grote moeilijkheden kan brengen.

Mocht één der belgen toch bezwaren hebben tegen a4, laat het dan snel weten aub.

Nog eens allemaal GELUKKIG NIEUWJAAR en hopelijk zijn jullie gezond gebleven. ;-)
lexherman ♡ 44 ( +1 | -1 )
Welke weg kiezen we ?? board #501488 12.a4 Heb je toch een program gekregen Lucas? (-: ok laatste geintje over programma's ok? Ik neem aan dat een van jou goede voornemens is een brave man te worden. Van mij trouwens ook.Kijken hoe lang we dat volhouden((-:..We zijn ondertussen wel in een vrij gecompliceerde stelling terecht gekomen.
Er staan nu vele wegen open, wij Hollanders gaan ons beraden welke weg te kiezen in dit duistere woud.
mormel12 ♡ 28 ( +1 | -1 )
zeg ff voor de zekerheid.
ik schaak nu al aardig wat jaartjes, maar of ik zit op het verkeerde bord te kijken, of de pionnen mogen plotseling achteruit lopen:) a4? op board #501488?
was zeker gezellig op 't oude jaar?:) (LOL)
groetjes.
nestorix ♡ 9 ( +1 | -1 )
De weg begint bij de goede oorsprong. board #501441
mormel12 ♡ 30 ( +1 | -1 )
hmm board #501441 is inderdaad wat gecompliceerd aan het worden. zowel d5 als e5 lijken speelbaar waarbij mijn voorkeur uitgaat naar d5. paard d7 is nog steeds een optie:) verder zie ik eigenlijk niet zo veel (misschien dame b6?).
groetjes.
lucasvervoort ♡ 33 ( +1 | -1 )
12 mormels nog aan toe! Als de pionnen beginnen te dansen is de kans groot dat je naar het verkeerde bord kijkt. Maar ook zij moeten het recht hebben om het nieuwe jaar in te swingen natuurlijk. :-) En als ook de borden dansen wordt het nog mooier!

En Nestorix, ben jij een boeddhist of zo?
"De weg begint bij de goede oorsprong..."
nestorix ♡ 1 ( +1 | -1 )
Slechts een... ...filosoof.
nestorix ♡ 22 ( +1 | -1 )
Mormel12 Pd7 ziet er inderdaad goed uit om onze stukken te hergroeperen.

e5 ben ik niet zo kapot van het leg het zwarte centrum vast en geeft daardoor de opties in het centrum aan wit (vastleggen met c4 of breken met d4, zie oa partijen in de spaanse push-variant).

Remco
mormel12 ♡ 1 ( +1 | -1 )
dank u wel:) groetjes.
mormel12 ♡ 14 ( +1 | -1 )
toch nog wat gevonden voor board #501441 wellicht. misschien dame of toren b8?
groetjes.
lucasvervoort ♡ 46 ( +1 | -1 )
Lees en Kijk Lees mijn vorige posting over dansende pionnetjes en zo nog eens en ga dan eens kijken naar het profiel van lexherman.
Voeg daarbij het denkwerk, het bloed, het zweet, de waanzin en de tranen die wij voor het schaakspel over hebben en het kunstwerkje is kompleet.
We schijnen mekaar toch te begrijpen he Lex :-))

En, nee ik heb nog altijd géén programma gekregen.
Spijtig hé, want... dan wordt ik waarschijnlijk te lui én kan je misschien van me winnen! :-)))
lexherman ♡ 19 ( +1 | -1 )
Lucas Ja ik vind dit kunstwerkje ook wel mooi. Je hebt het goed getypeerd. Ik heb zo langzamerhand een hele verzameling. Ik zal mijn profiel regelmatig verversen, voelt jullie vrij om de plaatjes te downloaden hoor.
mormel12 ♡ 53 ( +1 | -1 )
ach lucas die programma's zijn wel leuk om te verzamelen, maar voor mij heeft het verder weinig om't lijf.
het is wel leuk om mee te analyseren na een partij (als je daar de tijd voor en zin in hebt) maar schaken doen we toch gewoon zelf he:)
groetjes.
p.s. ik ben in't bezit van zo'n 10 verschillende programma's of versies daarvan, maar ik heb slechts 1 daarvan geinstalleerd, en dat nog omdat een vriend van me iets wilde laten zien op dit programma.
in't verleden heb ik fritz 5 gebruikt bij analyses van partijen die ik op de club gespeeld had.
dat vond ik toen leuk, maar tegenwoordig ben ik inderdaad te lui:)
lexherman ♡ 25 ( +1 | -1 )
mormel 12 Ik vind die torenzet nog zo gek nog niet. naar b of c, ontwikkeling van de toren die door de blok op de a lijn toch zijn functie daar wat kwijt is. Ik zal dat ook zeker meenemen in de analyse......
Anderzijds blijft Db6 ook nog een goede mogelijkheid...we hebben gelukkig nog tijd om te beslissen.
lucasvervoort ♡ 50 ( +1 | -1 )
Lui ? Hier ben je in ieder geval aktief bezig, mormel12. Je geeft allemaal zetten die ik ook heb nagezien. Zwart kan veel spelen, de vraag is echter: "Wat is de beste zet?" en ik vrees voor jullie dat er niet veel goeds tussen zit.
Wat geeft Fritz 5 eigenlijk?

En lexherman ik heb je kunstwerkje als opvulling van de lucht op mijn bureaublad gezet. Leuk om het jaar mee te beginnen hé!
mormel12 ♡ 8 ( +1 | -1 )
fritz 5? geen idee. maar als u erg nieuwsgierig is, wil ik het best ff voor u installeren:)
groetjes.
lucasvervoort ♡ 50 ( +1 | -1 )
Nee en ja, bespaar je de moeite als je het voor jezelf niet wil weten. Maar het zou wel leuk zijn als jullie computerzetten vermelden als "volgens...(naam van het programma) spelen we nu best Kf4" of iets dergelijks. Maar dat zijn jullie niet écht van plan zeker? :-))
Ik denk echter dat komputers van de stelling op board #501441 ook niet veel bakken omdat ze misschien wel te ingewikkeld is geworden. Of denken jullie daar anders over?
lucasvervoort ♡ 4 ( +1 | -1 )
lees na 501441: ER ook niet veel van bakken omdat...
lucasvervoort ♡ 50 ( +1 | -1 )
Nee en ja, bespaar je de moeite als je het voor jezelf niet wil weten. Maar het zou wel leuk zijn als jullie computerzetten vermelden als "volgens...(naam van het programma) spelen we nu best Kf4" of iets dergelijks. Maar dat zijn jullie niet écht van plan zeker? :-))
Ik denk echter dat komputers van de stelling op board #501441 ook niet veel bakken omdat ze misschien wel te ingewikkeld is geworden. Of denken jullie daar anders over?
lucasvervoort ♡ 16 ( +1 | -1 )
Sorry mensen voor het herhalen en de onnodige leesverbetering. De tekst klopt taalkundig.
'k Ben nog niet goed wakker denk ik. Het jaar moet voor mij precies nog beginnen. :)
mormel12 ♡ 25 ( +1 | -1 )
lol ik denk dat fritz echt de beste zet er wel uit zou halen (ik heb een redelijk vlugge rekenaar:)), maar voor mezelf vind ik het niet zo interresant om te doen. misschien is een analyse van de partij achteraf wel leuk. als de tijd daar is zal ik eens kijken:)
groetjes
lucasvervoort ♡ 19 ( +1 | -1 )
Holland ? Blijkbaar kunnen wij domme Belgen de Hollanders voor probleempjes plaatsen hé? Met spanning wachten we op jullie geniale zetten.
Is dit de stilte voor de storm of zijn jullie al aan het wanhopen? :)
keiserpaul ♡ 9 ( +1 | -1 )
lucas Ik denk dat de Hollanders nog moeten bekomen van de glaasjes bessensap die zij eergisteren hebben gedronken.
nestorix ♡ 3 ( +1 | -1 )
De stilte... ....is een vriend die je nooit verraadt.
lexherman ♡ 11 ( +1 | -1 )
De kracht van de stilte.... ...in combinatie met de stille kracht.....die wij nog uit tempo doeloe Indie hebben overgehouden, zal verschrikkelijke gevolgen hebben.....de 4M.
lucasvervoort ♡ 9 ( +1 | -1 )
De heren hollanders schijnen nu ook al goeroe's te moeten raadplegen om zich goed te blijven voelen. De 4M ter vervanging van K3? Wél, wel...
lucasvervoort ♡ 79 ( +1 | -1 )
Hallo België De Hollanders schijnen de taktiek van het stilzwijgen nu voor méér dan 100% toe te passen en laten zelfs geen bericht meer gespeeld te hebben.

Overeenkomstig de nieuwe, deze keer een beetje grellige, versiering op de site van lexherman?

Maar als ze nu denken ons daarmee angst aan te jagen zullen ze toch met andere voortzettingen moeten afkomen dan op board #501441 (12. ... d5) en/of op board #501488 (12. La3), denk ik.

Ik neem aan, beste belgen, dat jullie analyses mij wel zullen weten te vinden zodat we in onderling overleg opnieuw het één en ander kunnen gaan nakijken. Dus... ik wacht op jullie é-mails en commentaren hé!
keiserpaul ♡ 29 ( +1 | -1 )
Lucas De afbeelding op de site van Lex is er wel op mijn vraag gekomen. Ik heb namelijk een artikel geschreven over het Halloweengambiet en zocht daar een gepaste omslagafbeelding bij. Lex heeft dat heel gepast op gereplikeert ! Als gij dus angst en horror in u voelt opkomen bij het bekijken ervan, wil dat alleen maar bewijzen dat het doel bereikt is.